Warzywa na wzrok

Warzywa na wzrok

fotolia.com, 190948813 | Autor: kobeza

Podrażnione, zaczerwienione, piekące i suche oczy – tak reaguje nasz wzrok na to, z czym musi zmagać się w ciągu dnia. Zadymione pomieszczenia, praca przed komputerem, klimatyzacja, suche powietrze to czynniki, które codziennie negatywnie wpływają na zdrowie naszych oczu. Dlatego oprócz wypracowania dobrych nawyków, musimy także zadbać o odpowiednią dietę, która pomoże zadbać o oczy od wewnątrz. Jakie warzywa powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, by nasz wzrok był zawsze w dobrej formie?
 

Witamina C

Witamina C bierze udział w procesie syntezy kolagenu, który wzmacnia naczynia krwionośne w gałce ocznej. Ponadto właśnie ta witamina wspomaga regenerację rogówki, a także reguluje proces wytwarzania płynu łzowego. Jeżeli zaś w naszej diecie będzie za mało witaminy C, naczynia krwionośne staną się kruche, zaczną pękać, a następujące wylewy mogą doprowadzić do uszkodzenia wzroku. Dlatego też dieta powinna być bogata w brokuły, paprykęnatkę pietruszki, a także owoce, które są skarbnicą tej witaminy.
 

Witamina A

Oprócz witaminy C niezbędna dla naszego wzroku jest także witamina A, a właściwie beta-karoten. Jako antyoksydant neutralizuje ona bowiem wolne rodniki, a także jest potrzebna do syntezy rodopsyny – czyli światłoczułego barwnika absorbującego fotony światła.

Niezbędna jest ona do prawidłowego funkcjonowaniaa i odnowy tkanki nabłonkowej, a co za tym idzie do zdolności prawidłowego widzenia. Ponadto niedobór witaminy A powoduje suchość oczu, a także przyczynia się do kurzej ślepoty. Najwięcej witaminy A i beta-karotenu znaleźć możemy w marchwi oraz warzywach o ciemnych liściach.
 

Luteina i zeaksantyna

Luteinazeaksantyna to naturalne barwniki – karotenoidy, które podobnie jak witamina A także są niezbędne dla zdrowia oczu. Zapobiegają one wadomchorobom oczu, zwłaszcza zwyrodnieniu plamki żółtejzaćmie, a także działają jak filtr chroniący oczy przed promieniowaniem UV.

Luteinę w postaci suplementów diety na oczy zaleca się szczególnie osobom, które bardzo dużo czasu spędzają przed ekranem telewizora lub komputera, a także cierpiącym na schorzenia takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, czy osobom otyłym.

Oprócz suplementów warto zadbać, by w naszej diecie znalazły się także kapusta włoska, szpinak, warzywa ciemnozielone, jarmuż, sałata, a także warzywa żółte.
 

Minerały niezbędne dla zdrowia oczu

Oprócz witamin nasze oczy potrzebują także minerałów. Należą do nich selen, który znaleźć możemy między innymi w cebuliczosnku. Ma on silne właściwości antyoksydacyjne.

Innymi ważnymi przeciwutleniaczami są także miedźmangan. Tą pierwszą znajdziemy w warzywach liściastych, mangan zaś znajduje się w warzywach strączkowych, na przykład w grochufasoli.

Istotną rolę w diecie dla zdrowia oczu odgrywa także cynk, który bierze udział w wytwarzaniu rodopsyny i umożliwia wykorzystanie wątrobowych zapasów witaminy A. Bogate w cynk są produkty pełnoziarniste, które również powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie.

Oprócz codziennej diety, warto sięgnąć również po suplementy diety na oczy, które doskonale ją uzupełnią.

Napisz komentarz
Your email address will not be published. *